1. |
prowadzenie spraw związanych z wykonywaniem czynności kontrolnych i innych czynności wynikających z zadań realizowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, |
2. |
opracowywanie ocen i analiz środowiskowych warunkujących zdrowie ludności, |
3. |
sprawowanie nadzoru epidemiologicznego na obszarze powiatu, |
4. |
bieżącą analizę zachorowań na choroby zakaźne, |
5. |
opracowywanie, wdrażanie i kontrola realizacji planów i programów zapobiegania i zwalczania chorób zakaźnych i pasożytniczych, |
6. |
nadzór nad zwalczaniem ognisk epidemicznych, |
7. |
nadzór nad wykonywaniem szczepień ochronnych i kontrola ich wykonania oraz analiza zużycia szczepionek, |
8. |
nadzór sanitarny przy masowych przemieszczeniach ludności, zjazdach i zgromadzeniach, |
9. |
dokonywanie analiz i ocen sytuacji epidemicznej w zakresie higieny żywności, żywienia i przedmiotów użytku, |
10. |
prowadzenie i koordynowanie Systemu Ostrzegania o Niebezpiecznych Produktach Żywnościowych i Środków Żywienia Zwierząt (RASFF) |
11. |
nadzór nad realizacją przepisów ustawy z dnia 30 marca 2001 r. o kosmetykach (Dz.U. z 2001 r. Nr 42 poz.473) |
12. |
nadzór i kontrolę przestrzegania zasad, przepisów higieny pracy w środowisku pracy, |
13. |
ocenę zagrożeń zawodowych w związku z występowaniem w środowisku pracy czynników szkodliwych i uciążliwych, |
14. |
nadzór i kontrolę nad przestrzeganiem przepisów dotyczących wprowadzania do obrotu produktów biobójczych i substancji czynnych oraz ich stosowanie w działalności zawodowej, |
15. |
nadzór i kontrolę nad przestrzeganiem przez podmioty wprowadzające do obrotu prekursory grupy II, obowiązków wynikających z ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, |
16. |
kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, szczególnie dotyczących: higieny środowiska, w tym środowiska pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi, utrzymania należytego stanu higienicznego nieruchomości, obiektów i urządzeń użyteczności publicznej, miejsc zbiorowego wypoczynku i rekreacji, |
17. |
monitoring jakości wody przeznaczonej do spożycie przez ludzi, |
18. |
inicjowanie, organizowanie, koordynowanie, prowadzenie i nadzorowanie działalności na rzecz oświaty zdrowotnej, promocji zdrowia oraz szkoleń w celu ukształtowania odpowiednich postaw i zachowań zdrowotnych, dokonywanie ocen ich skuteczności, |
19. |
nadzór i kontrolę sanitarną nad szkołami i innymi placówkami oświatowo-wychowawczymi, a także nad placówkami wypoczynku dzieci i młodzieży, |
20. |
wykonywanie badań i analiz laboratoryjnych, |
21. |
przygotowywanie propozycji uzgodnień projektów miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego przy uwzględnieniu prognoz skutków wpływu ustaleń planu na środowisko, |
22. |
przedstawianie propozycji uzgodnień warunków zabudowy i zagospodarowania terenu inwestycji pod względem wymagań higienicznych i zdrowotnych, |
23. |
przedstawienie propozycji uzgodnień przed wydaniem decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach realizacji inwestycji, |
24. |
przygotowywanie projektów opinii w sprawie obowiązku sporządzania raportu oddziaływania przedsięwzięcia na środowisko i/lub jego zakresu, |
25. |
opiniowanie studiów uwarunkowań i kierunkach zagospodarowania przestrzennego gmin, |
26. |
kontrola przestrzegania wymagań higienicznych i zdrowotnych w dokumentacji projektowej oraz przedstawianie |
27. |
propozycji uzgodnień tej dokumentacji, dotyczącej budowy oraz zmiany sposobu użytkowania obiektów budowlanych, nowych materiałów i procesów technologicznych przed ich zastosowaniem w produkcji lub budownictwie, |
28. |
uczestniczenie w dopuszczeniu do użytku obiektów budowlanych oraz środków komunikacji lądowej, |
29. |
przeprowadzanie kontroli obiektów w trakcie budowy, oględzin związanych z oceną przydatności terenu i obiektów dla proponowanych celów, |
30. |
przygotowanie i opracowanie materiałów do planów pracy i sprawozdań. |