Komunikat dot. podmiotów eksportujących żywność do Japonii

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Raciborzu informuje o obowiązujących na rynku japońskim regulacji w zakresie dodatków do żywności, przede wszystkim w odniesieniu do substancji, które nie są traktowane, jako dodatki do żywności za granicą. Do tej kategorii należą między innymi:

1. Witaminy, związki mineralne, aminokwasy.

2. Substancje smakowe.

3. Substancje pomocnicze (processing aids), wykorzystywane w procesie produkcji w celu nadania specyficznych cech lub właściwości.

Dodatki do żywności, które są dozwolone na terenie Japonii obejmują:

Więcej szczegółów i informacji dotyczących przepisów i dopuszczonych dodatków do żywności można znaleźć w Japan Food Sanitation Act z 1947r.

Szczegółowe informacje na temat japońskich regulacji w zakresie dodatków do żywności znajdują się pod adresem: http://www.mhlw.go.jp/english/topics/foodsafety/foodadditives oraz http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list- general. provd.add

Czas Dane osoby zmieniającej Opis zmiany
2014-12-10 12:27:26 Aleksandra Foryś

Edycja

2014-12-10 12:26:31 Aleksandra Foryś

Utworzenie

Liczba odwiedzin

1322

Podmiot udostępniający informację

Wojewódzka Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Katowicach

Czas wytworzenia informacji

2014-12-10 12:26:31

Osoba wytwarzająca informację

Brak informacji

Czas publikacji

2014-12-10 12:26:31

Osoba wprowadzająca informację

Aleksandra Foryś