Światowy Dzień Zdrowia 2015

Światowy Dzień Zdrowia

7 kwiecień 2015

Bezpieczeństwo żywności

 Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest każdego roku 7 kwietnia, aby uczcić rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia w 1948 roku. Co roku jest wybierany temat przewodni z zakresu zdrowia publicznego, który w danym okresie wymaga szczególnej uwagi. Obchody Światowego Dnia Zdrowia stwarzają możliwość podjęcia wielu działań, których efektem jest poprawa stanu zdrowia ludzi.

W 2015 roku tematem przewodnim ogłoszonym przez WHO jest 'Bezpieczeństwo żywności', a hasłem tegorocznych obchodów:

'Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym'

Stale pojawiają się nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. Zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności, zmiany środowiskowe, pojawianie się nowych bakterii i toksyn, oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe - wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko skażenia żywności. Większa intensywność podróżowania i rozwój handlu zwiększają prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się skażenia.

Choroby przenoszone drogą pokarmową są przyczyną około 2 milionów zgonów rocznie - w tym dzieci. Ponadto, niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, w tym nowotworów.

Światowy Dzień Zdrowia 2015 to okazja do uświadomienia rządom, producentom, przedsiębiorstwom handlowym i społeczeństwu, jak duże znaczenie ma bezpieczeństwo żywności i jaką rolę każdy z tych podmiotów może odgrywać w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, która trafia na talerze konsumentów.

Celem podejmowanych działań w ramach tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym, od produkcji do spożycia zgodnie z Kodeksem Żywnościowym (Codex Alimentarius), zbiorem międzynarodowych norm dotyczących żywności, wytycznych i praktyk w zakresie wszystkich głównych artykułów spożywczych.

Światowa Organizacja Zdrowia apeluje także do społeczeństwa o stosowanie i propagowanie Pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności:

  • Utrzymuj czystość.
  • Oddzielaj żywność surową od ugotowanej.
  • Gotuj dokładnie.
  • Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze.
  • Używaj bezpiecznej wody i surowców.

 

Czas Dane osoby zmieniającej Opis zmiany
2015-09-01 10:09:21 Aleksandra Foryś

Edycja

2015-09-01 10:09:01 Aleksandra Foryś

Edycja

2015-05-18 09:43:32 Aleksandra Foryś

Edycja

2015-05-18 09:39:43 Aleksandra Foryś

Edycja

2015-04-14 10:12:27 Aleksandra Foryś

Edycja

2015-04-14 10:10:25 Aleksandra Foryś

Dodanie załącznika

2015-04-14 10:10:25 Aleksandra Foryś

Dodanie załącznika

2015-04-14 10:09:59 Aleksandra Foryś

Dodanie załącznika

2015-04-14 10:09:59 Aleksandra Foryś

Dodanie załącznika

2015-04-14 10:09:05 Aleksandra Foryś

Edycja

2015-04-14 10:08:32 Aleksandra Foryś

Edycja

2015-04-14 10:06:38 Aleksandra Foryś

Edycja

2015-04-14 10:05:50 Aleksandra Foryś

Edycja

2015-04-14 10:00:28 Aleksandra Foryś

Edycja

2015-04-14 09:59:18 Aleksandra Foryś

Utworzenie

Liczba odwiedzin

1118

Podmiot udostępniający informację

Wojewódzka Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Katowicach

Czas wytworzenia informacji

2015-04-14 09:59:18

Osoba wytwarzająca informację

Brak informacji

Czas publikacji

2015-04-14 09:59:18

Osoba wprowadzająca informację

Aleksandra Foryś