Światowy Dzień Zdrowia obchodzony jest każdego roku 7 kwietnia, aby uczcić rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia w 1948 roku. Co roku jest wybierany temat przewodni z zakresu zdrowia publicznego, który w danym okresie wymaga szczególnej uwagi. Obchody Światowego Dnia Zdrowia stwarzają możliwość podjęcia wielu działań, których efektem jest poprawa stanu zdrowia ludzi.
W 2015 roku tematem przewodnim ogłoszonym przez WHO jest 'Bezpieczeństwo żywności', a hasłem tegorocznych obchodów:
'Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym'
Stale pojawiają się nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. Zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności, zmiany środowiskowe, pojawianie się nowych bakterii i toksyn, oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe - wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko skażenia żywności. Większa intensywność podróżowania i rozwój handlu zwiększają prawdopodobieństwo rozprzestrzeniania się skażenia.
Choroby przenoszone drogą pokarmową są przyczyną około 2 milionów zgonów rocznie - w tym dzieci. Ponadto, niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, w tym nowotworów.
Światowy Dzień Zdrowia 2015 to okazja do uświadomienia rządom, producentom, przedsiębiorstwom handlowym i społeczeństwu, jak duże znaczenie ma bezpieczeństwo żywności i jaką rolę każdy z tych podmiotów może odgrywać w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności, która trafia na talerze konsumentów.
Celem podejmowanych działań w ramach tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym, od produkcji do spożycia zgodnie z Kodeksem Żywnościowym (Codex Alimentarius), zbiorem międzynarodowych norm dotyczących żywności, wytycznych i praktyk w zakresie wszystkich głównych artykułów spożywczych.
Światowa Organizacja Zdrowia apeluje także do społeczeństwa o stosowanie i propagowanie Pięciu kroków do bezpieczniejszej żywności:
Czas | Dane osoby zmieniającej | Opis zmiany |
---|---|---|
2015-09-01 10:09:21 | Aleksandra Foryś | Edycja |
2015-09-01 10:09:01 | Aleksandra Foryś | Edycja |
2015-05-18 09:43:32 | Aleksandra Foryś | Edycja |
2015-05-18 09:39:43 | Aleksandra Foryś | Edycja |
2015-04-14 10:12:27 | Aleksandra Foryś | Edycja |
2015-04-14 10:10:25 | Aleksandra Foryś | Dodanie załącznika |
2015-04-14 10:10:25 | Aleksandra Foryś | Dodanie załącznika |
2015-04-14 10:09:59 | Aleksandra Foryś | Dodanie załącznika |
2015-04-14 10:09:59 | Aleksandra Foryś | Dodanie załącznika |
2015-04-14 10:09:05 | Aleksandra Foryś | Edycja |
2015-04-14 10:08:32 | Aleksandra Foryś | Edycja |
2015-04-14 10:06:38 | Aleksandra Foryś | Edycja |
2015-04-14 10:05:50 | Aleksandra Foryś | Edycja |
2015-04-14 10:00:28 | Aleksandra Foryś | Edycja |
2015-04-14 09:59:18 | Aleksandra Foryś | Utworzenie |
Liczba odwiedzin | 1118 |
Podmiot udostępniający informację | Wojewódzka Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Katowicach |
Czas wytworzenia informacji | 2015-04-14 09:59:18 |
Osoba wytwarzająca informację | Brak informacji |
Czas publikacji | 2015-04-14 09:59:18 |
Osoba wprowadzająca informację | Aleksandra Foryś |