Sekcja Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotów Użytku

 
Zakres działania sekcji HŻŻiPU

1) Bieżący nadzór
    kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące:

- warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego;
- nadzoru nad jakością zdrowotną żywności;
- warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością , kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi

2) Nadzór graniczny
    graniczna kontrola sanitarna obejmująca:

- jakość zdrowotną środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- przydatność do produkcji przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę substancji pomagających w przetwarzaniu

 
OBOWIĄZKI  PRZEDSIĘBIORSTW  SEKTORA SPOŻYWCZEGO


 
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tychach przypomina, że z dniem 28.10.2006 r. weszła w życie Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r., Nr 171, poz. 1225), natomiast z dniem 11.03.2010r. zmiana w/wym. ustawy (Dz. U. z 2010r., Nr 21, poz. 105).

Ustawa wprowadza obowiązek rejestracji oraz zatwierdzenia zakładów, które:
 

1)     produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
2)     wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
3)     produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego,
4)    działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem
           
- w trybie i na zasadach określonych w rozporządzeniu (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ( Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str.1, Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t.34, str. 319) i rozporządzeniu (WE) Nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L 165 z dnia 30.04.2004 r. str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 200).
 

Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:

1. działalności w zakresie dostaw bezpośrednich;
2. urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności;
3. obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;
4. gospodarstw agroturystycznych;
5. podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1000 hl w ciągu roku kalendarzowego;
6. aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
7. sklepów zielarskich;
8. przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologiczne;
9. producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;
10. zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
11. zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu   z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem;
12. podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną.

Wyżej wymienione zakłady podlegają jedynie rejestracji.


Podmioty działające na rynku spożywczym lub rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składają wniosek w sprawie:

•    wpisu do rejestru zakładów,
•    zatwierdzenia zakładu i o wpis do rejestru zakładów
•    dokonania zmian w rejestrze zakładów
•    wykreślenia z rejestru zakładów
 
Wniosek o wpis do rejestru zakładów albo wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów składa się w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, w formie pisemnej.


Ustawa wprowadza znacznie surowsze kary za nieprzestrzeganie przepisów ustawy oraz przepisów rozporządzeń wspólnotowych:
•    kto produkuje lub wprowadza do obrotu środek spożywczy szkodliwy dla zdrowia lub życia człowieka, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2 (art. 96 ust. 1),
•    kto produkuje lub wprowadza do obrotu, szkodliwy dla zdrowia lub życia człowieka, środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplement diety lub nową żywność, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 3 (art. 96 ust. 2),
•    kto produkuje lub wprowadza do obrotu środek spożywczy zepsuty lub zafałszowany, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku (art. 97 ust. 1),
•    kto prowadzi działalność gospodarczą w zakresie sprzedaży żywności „na odległość” (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez internet, bez zarejestrowania zakładu, podlega karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku (art. 98 ust.1),
•    karze grzywny, ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2 podlega również osoba, która:
-   nieprawidłowo znakuje żywność genetycznie zmodyfikowaną,
-   wprowadza ją do obrotu bez uzyskania zezwolenia,
-   nie wykonuje obowiązku monitoringu wprowadzonej do obrotu żywności GM,
-   nie wycofuje z obrotu żywności GM, która nie spełnia obowiązujących wymagań,
-   wprowadza do obrotu nową żywność  bez zezwolenia lub nieprawidłowo ją znakuje.

Karze grzywny podlega również, kto m.in.:

•    używa do produkcji lub wprowadza do obrotu środek spożywczy po upływie terminu przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości,
•    wprowadza po raz pierwszy do obrotu określone środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementy diety, środki spożywcze wzbogacane witaminami lub składnikami mineralnymi bez powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego,
•    nie wykonuje czynności w zakresie identyfikacji dostawców lub odbiorców żywności (traceability),
•    nie wdraża w zakładzie procedur opartych na zasadach systemu HACCP lub nie przestrzega wymagań higienicznych,
•    wprowadza do obrotu jako naturalną wodę mineralną wodę, która nie została uznana jako naturalna woda mineralna w drodze   decyzji Głównego Inspektora Sanitarnego,
•    zatrudnia osoby, co do których stwierdzone zostały przeciwwskazania do wykonywania prac, przy wykonywaniu których istnieje możliwość przeniesienia zakażenia na inne osoby lub osoby nie posiadające orzeczeń lekarskich do celów sanitarno - epidemiologicznych,
•    wprowadza do obrotu materiał lub wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością niespełniający wymagań określonych w art. 3 rozporządzenia (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylającym dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG (Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004, str. 4), albo materiał lub wyrób zawierający w swoim składzie niedozwolone substancje, albo taki materiał lub wyrób nieprawidłowo oznakowany,
•    nie przestrzega w zakładzie działającym na ryku materiałów i wyrobów przeznaczonych  do kontaktu   z żywnością  zasad dobrej praktyki produkcyjnej,
•    prowadzi proces recyklingu materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, bez zezwolenia Komisji,
•    prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, w tym materiałami i wyrobami z tworzyw sztucznych pochodzącymi z recyklingu, bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów.

Ustawa wprowadza kary pieniężne do  wysokości trzydziestokrotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej za rok poprzedzający, w przypadkach, kto m.in.:

•    nie przestrzega wymagań w zakresie znakowania środków spożywczych,
•    wprowadza do obrotu jako żywność produkt nie będący żywnością,
•    nie wycofuje z obrotu środka spożywczego szkodliwego dla zdrowia lub życia człowieka, środka spożywczego zepsutego oraz środka spożywczego zafałszowanego,
•    prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez  złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów lub wbrew decyzji o odmowie zatwierdzenia zakładu,
•    prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością wbrew decyzji o cofnięciu lub zawieszeniu zatwierdzenia zakładu lub wbrew decyzji o czasowym zawieszeniu działalności lub zamknięciu całego lub części danego zakładu,
•    produkuje lub wprowadza do obrotu żywność w zakresie niezgodnym z decyzją o zatwierdzeniu zakładu,
•    utrudnia lub uniemożliwia przeprowadzenie urzędowej kontroli żywności.

Ustawa zwiększa ochronę praw konsumentów :

W przypadku szkody wyrządzonej przez środki spożywcze niebezpieczne – odpowiedzialność będzie ponosił podmiot działający na rynku spożywczym na zasadach określonych w przepisach Kodeksu cywilnego.

Aktualne przepisy prawne dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywienia są dostępne na stronie:

•   
http://www.gis.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=46&Itemid=2002
•   
http://eur-lex.europa.eu/pl/index.htm
•    Jednocześnie Komisja Europejska opublikowała szereg wytycznych skierowanych do podmiotów sektora spożywczego w celu  udzielenia praktycznych wskazówek we wdrażaniu rozporządzeń. Przewodniki dostępne są na stronie internetowej Komisji Europejskiej:
    
http://ec.europa.eu/food/food/biosafety/hygienelegislation/guide_en.print.htm   


  Komunikat o zasadach prowadzenia eksportu

  Materiały dla szkół

  Ostrożnie! Grzyb trujący
Czas Dane osoby zmieniającej Opis zmiany
2011-04-12 12:02:49 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2011-04-12 12:02:42 Tomasz Lubecki

Usunięcie załącznika

2011-04-12 12:02:28 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2011-04-12 12:02:19 Tomasz Lubecki

Usunięcie załącznika

2011-04-12 12:01:50 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2011-04-12 12:01:40 Tomasz Lubecki

Usunięcie załącznika

2011-04-12 12:01:07 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2011-04-12 12:00:55 Tomasz Lubecki

Usunięcie załącznika

2011-04-12 11:59:56 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2011-04-12 11:58:07 Tomasz Lubecki

Usunięcie załącznika

2011-04-06 10:48:26 Tomasz Lubecki

Edycja

2011-04-06 10:21:55 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2011-04-06 10:21:38 Tomasz Lubecki

Usunięcie załącznika

2011-04-06 10:21:20 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2011-04-06 10:20:57 Tomasz Lubecki

Usunięcie załącznika

2011-04-06 10:20:44 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2011-04-06 10:20:21 Tomasz Lubecki

Usunięcie załącznika

2011-04-06 10:20:13 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2011-04-06 10:20:02 Tomasz Lubecki

Usunięcie załącznika

2011-04-06 10:19:51 Tomasz Lubecki

Zmiana nazwy załącznika

2011-04-06 10:11:29 Tomasz Lubecki

Edycja

2007-10-23 15:01:54 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2007-10-19 12:38:36 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2007-10-19 12:38:25 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2007-10-19 12:37:54 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2007-10-19 12:37:39 Tomasz Lubecki

Dodanie załącznika

2007-06-19 13:50:09 Tomasz Lubecki

Edycja

2006-07-25 11:41:14 Tomasz Lubecki

Utworzenie

Liczba odwiedzin

2988

Podmiot udostępniający informację

Wojewódzka Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Katowicach

Czas wytworzenia informacji

2006-07-25 11:41:14

Osoba wytwarzająca informację

Brak informacji

Czas publikacji

2006-07-25 11:41:14

Osoba wprowadzająca informację

Tomasz Lubecki